Detox

Ordet detox betyder avgiftning. Genom att genomföra en detox sägs det att du driver ut slaggprodukter ur din kropp som får dig att må bättre och ge dig mer energi.

Detox är ett kostprogram som kan få dina magproblem att försvinna. Genom att rensa ut alla slaggprodukter som ligger och frodas i din kropp kan din hy och hår förbättras, du blir piggare och får ett starkare immunförsvar.

Ett detoxprogram ska följas under en viss tid. Det finns kortare detoxprogram som varar ett par dagar men för att få en rejäl avgiftning bör programmet du följer vara minst två veckor långt gärna upp till fyra veckor.

detoxUnder dina veckor ska du:

  • inte dricka någon alkohol
  • inte snusa eller röka – all nikotin är strängt förbjudet
  • inte dricka kaffe eller te eller förtära andra drycker som innehåller koffein
  • inget sockerbomber
  • ingen snabbmat eller “dålig mat”

Du bör äta mer frukt och grönsaker än vad du brukar göra och undvika kött. Ju mer vegetarisk mat du väjer desto bättre blir detoxen för dig.

Då gifter lagras i din kropp kan det ge vissa symtom. Huvudvärk, trötthet, ofta förkyld, minskad sexlust, uppsvälld mage och dålig andedräkt kan vara några tecken på att din kropp behöver en detox.

Vissa saker i ditt levnadssätt kan också påverka dig negativt och du skulle må bättre om du uteslöt dem under en detox.

  • Äter ofta färdigmat, röker/snusar, dricker alkohol ofta, lever nära luftföroreningar, äter mycket socker, har ett stillasittande jobb, lite motion, äter mediciner, använder dator och mobiltelefon mycket, amalgam i tänderna, bajsar färre än två gånger per dag.

För att maximera din detox bör du inte slarva, träna inte så hårt som du brukar (raska promenader räcker) och förbered dig väl. Ta det lugnt, drick mycket vatten och örtte utan koffein, sov minst åtta timmar per natt.

De första dagarna är oftast värst och du kan reagera med att må dåligt när alla gifter ska lämna kroppen. Du kan drabbas av abstinens då du inte ger din kropp det som den är van att få. Det kan vara bra att berätta för personerna i din omgivning att du genomgår en detox så de vet om vad som pågår. Börja gärna detoxprogrammet en fredag om du är ledig över helgen så slipper du vara på jobbet under de svåraste dagarna.

Det är också viktigt att du mår bra psykiskt då det är påfrestande att genomgå en detox. Välj inte att börja när det är som mest hektiskt på jobb eller många saker som sker på framtiden. Välj en lugn period så din kropp kan avgiftas och återhämta sig utan stress. Annars kan detoxen leda till att du mår sämre än vad du gjorde innan avgiftningen.

Drick minst 2-3 liter kroppstempererat vatten dagligen.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att detox skulle fungera på det sättet som deras förespråkare anser. Däremot är det alltid bra att ta hand om sin kropp och de sakerna som detoxen utesluter är inga hälsosamma saker som kroppen behöver.