Vitamintabletter

Vitamintabletter finns för unga och gamla, för män och för kvinnor, för aktiva och inaktiva, för gravida och barn.

I Sverige spenderas nästan 500 miljoner kronor årligen på vitaminer och mineraler.

En vitamintablett kan inte hjälpa dig om du inte äter bra mat. Lever du ett ohälsosamt liv kan inte ett vitaminpiller rädda dig från din livsstils felaktiga val.

D flesta människor behöver inte några extra vitaminer. Har du en allsidig kost med mycket frukt och grönt, protein och bra fetter så får du i dig allt du behöver från maten.

Det finns studier som visar på att överskott av vissa vitaminer kan istället vara farligt för dig. En visar på att höga doser av C-vitamintabletter kan ge en högre risk att drabbas utav grå starr. För mycket järn hos äldre kvinnor kan orsaka för tidig död.

VitamintabletterÖverdosera aldrig kosttillskott genom att tänka “ju mer desto bättre”.

Är du sjuk, saknar aptit och inte får i dig tillräckligt med näring på grund av det kan du tillföra extra vitaminer till din kost med hjälp av vitamintabletter. I maten finns det tusentals med olika aktiva substanser som vi inte ens vet vad alla är till för, i en multivitamin finns det mellan 5-20 stycken.

Oftast beror inte en näringsfattig kost på att maten inte innehåller tillräckligt med vitaminer utan det är allt det andra som vi stoppar i oss som inte är näringsrikt. Det vill säga sötsaker med tomma kalorier som bara tillför socker till kroppen.

Det finns vissa grupper som faktiskt behöver vitamintillskott. Det är:

  • Alla barn från att de föds upp till två år behöver ett dagligt tillskott av D-vitamin. Vissa barn behöver det ännu längre på grund av mörkare hud som inte kan ta upp solens D-vitamin lika bra.
  • Äldre eller sjuka personer som inte vistas utomhus kan behöva D-vitamin.
  • Kvinnor som planerar en graviditet bör ta en vitamintablett innehållande folsyra. Det minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret om det har tagits innan graviditeten och fram till fostret är tolv veckor.
  • Veganer som utesluter alla animaliska produkter ur sin kost behöver vitamin B12 och D-vitamin.
  • Personer med allergier som måste utesluta flera livsmedel i sin kost kan behöva extra vitamintabletter.

Vitaminerna utvinns ur växter, djur eller framställs helt syntetiskt i ett laboratorium.

C-vitamin utvinns ofta ur citrusfrukter.

A-vitamin utvinns ofta från fiskolja.

D-vitamin tillverkas vanligtvis industriellt. Ur lanolin som finns i fårull utvinns dehydrokolesterol som belyses med UV-ljus. Veganskt D-vitamin utvinns från ergosterol som finns i svampar.

Det är oftast både enklare och billigare att framställa vitamintabletter syntetiskt. Kemiskt sätt finns det inga skillnader mellan ett naturligt utvunnet vitamin och ett syntetiskt framställt sådant.

Det finns fabriker i Sverige som utvecklar och producerar vitamintabletter. Genom att köpa direkt från fabriken över internet pressas priserna. Det gör dem till producent, distributör och även leverantör i många fall.

Annars går vitamintabletter att köpa på apoteket, hälsokostaffärer och även i vanliga matbutiker.

För att må bra krävs det att du ändrar dina vanor för att vitamintabletterna ska tillföra något positivt. Ät rätt, rör på dig och lev väl!